Obiective turistice - Casa memoriala Avram Iancu

Casa Memoriala Avram Iancu

Casa memoriala Avram Iancu

Casa memoriala cuprinde obiecte comemorative: fotografii, documente de familie, obiecte personale ale lui Avram Iancu, conducatorul Revolutiei de la 1848 - 1849 din Transilvania: tunul, sabiile si fluierul lui Iancu, arme, drapele. in expozitia de istorie se pastreaza certificatele scolare ale lui Avram Iancu de la Gimnaziul craiesc din Zlatna, protocolul craiesc in care se afla inregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregatirea si desfasurarea Revolutiei de la 1848 - 1849 din Transilvania.

Expozitia etnografica cuprinde: port mosesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confectionau ciubere, tulnice, carute. Muzeu intemeiat, prin straduinta Asocitiei ASTRA, functioneaza ca atare din anul 1924. Pana in 1972, anexele au servit ca sali de clasa pentru scoala cu clasele I - IV din satul Incesti. In 1972, la centenarul mortii lui Avram Iancu, muzeul s-a reorganizat, formandu-se in anexa dreapta o expozitie de istorie si etnografie.

Muzeul este adapostit in casa construita in jurul anului 1800 de catre parintii lui Avram Iancu, Alexandru si Maria. Este o casa tipic moteasca, din 1801, cu acoperis tuguiat si terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite in anul 1924 de catre ASTRA Sibiu.

« Inapoi
Parteneri:
ecazari.ro | Cazare Arieseni | Supravirtual SRL