Obiective turistice - Pestera Ursilor, un pavilion cu trei etaje ce contine schelete si fosile de ursi preistorici

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor de la Chiscau a fost descoperita ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in urma lucrarilor de exploatare a calcarului in cariera de la Chiscau.

Pe baza studiilor complexe intreprinse de Institutul de Speologie "E. Racovita" in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea se stabilesc solutiile cerute de aceasta amenajare si masurile specifice de protectie, iar la 16 iulie 1980 Pestera Ursior intra in circuitul turistic al tarii ca cea dintai cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale. Aceasta pestera prezinta forme carstice de o mare varietate si bogatie si mai ales este renumita pentru numeroasele schele ale Ursului de Caverna - "URSUS SPELAESUS" (este vizitata de peste 100.000 vizitatori pe an).

La intrarea in Pestera Ursilor s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje, cuprizand casa de bilete, sala de asteptare, un muzeu speologic si ghiseu cu obiecte artizanale, carti, etc.

Galeriile Pesterii Ursilor au forma aproape rectilinie, sunt dispuse pe doua etaje, insumand o lungime de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pentru circulatia turistica, iar cel inferior, temporar activ, lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintifica. Traseul turistic propiu-zis ofera vizitatorilor chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice, variate ca marime si forme, baldachine si gururi. Formatiuni stalactitice cum sunt aici, asa numitele baldachine, ce pot fi intalnite in putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii. Atmosfera de basm este intregita de stalagmitele fosile, extrem de dantelate si avand grosimi de peste 1 m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picaturi alimentare, de stalactitele de tip "macaroane" ori de depunerile numite "vermiculatii", printre cele mai frumoase aflate in pesterile din Romania.

Diversitatea stalagmitelor din Pestera Ursilor sub forma de statuete, pagode animale-fabuloase-lasa camp liber imaginatiei fiecarui vizitator. "Mastodontul", "Draperiile din Galeria Ursilor", "Portalul", "Pagodele", "Lacul cu nuferi" sunt numai cateva din frumusetile create de natura din pestera.

Vizita incepe in Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese, 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii acestor galerii se observa zgarieturi adanci lasate de labele ursilor, a caror disparitie misterioasa s-ar datora, dupa unele presupuneri, incalzirii climei, izbucnnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii. Acest urs, disparut cu mai bine de 15000 ani in urma, atingea frecvent 3 m lungime.

La capatul galeriei urmatoare, "Emil Racovita" se afla un schelet intreg de urs expus, in pozitia in care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale disparute in urma cu mai multe zeci de mii de ani (o specie de capra neagra, ibexul, leul si hiena de pestera) descoperite aici, suscita interesul specialistilor. Galeria "Emil Racovita" este o galerie impodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apa, mii de stalactite. Galeria are peretii distantati la 10 - 15 m iar bolta ei se situeaza la peste 10 m inaltime.

A treia galerie ce poate fi vizitata este Galeria Lumanarilor, unde te intampina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mana omului. La capatul acestei galerii, poteca turistica isi face cu greu loc prin desimea concretiunilor si, prelungita cu un tunel articial, lung de 16 m, razbate in cele din urma la suprafata, incheind astfel traseul vizitabil al pesterii. Traseul subteran este parcurs in 45 minute. Temperatura in Pestera Ursilor oscileaza tot anul in jur de 10 grade.

« Inapoi
Parteneri:
ecazari.ro | Cazare Arieseni | Supravirtual SRL