Obiective turistice: Portile Bihorului situat pe Valea Cosuri, formata in urma unui fenomen carstic

Pestera Portile Bihorului

Pestera Portile Bihorului

Este situata in Valea Cosuri, afluent pe dreapta al Crisului Negru, in portiunea amonte de confluenta cu Valea Calului. Se urmeaza Valea Crisului circa 15 - 20 minute pana cand soseaua face un usor cot la stanga si incepe sa coboare; trebuie sa fim atenti sa urmam poteca ce suie costis la stanga, taiata in stanca. Trecem o muchie si urcam lin, prin padurea deasa de foioase, poteca acum bine taiata, ce urmareste de la inaltime malul drept al Vaii Cosurilor. Dupa 350 m ajungem la un luminis traversat de o apa ce vine din stanga. Urmand-o, dupa 5 minunte ajungem in fata unui perete de stanca in care sunt sapate Portile.

Pestera Portile Bihorului s-a format in urma unui fenomen carstic de mare amploare, constituit dintr-un aven accesibil pe la baza. In el se deschide o galerie modesta, de obicei inundata, care functioneaza ca o resurgenta.

In peretele de calcar de peste 40 m inaltime ce bareaza mica vale care se termina aici in fund de sac este sapat un portal semicircular de 12 m latime si 10 m inaltime. Aceasta prima "poarta" ne conduce intr-o sala mare, orizontala, cu podeaua acoperita in intregime de prundis, prin care isi face loc apa paraului. Dupa 17 m sala este inchisa de o saritoare de 4 m inaltime, peste care apa se arunca formand o cascada. Ea a creat la piciorul treptei o marmita adanca. Vizitarea mai departe nu este posibila decat daca pe saritoare se propteste un trunchi de pom care ne ajuta sa ajungem pe buza rupturii. Sus, deasupra cascadei, in stanga se gaseste un horn deschis prin care, privind in sus, vedem cerul si pomii de pe marginea deschizaturii. Avansand apoi putin ajungem intr-o a doua sala, circulara, care se continua spre dreapta cu o incapere ce reprezinta de fapt fundul unui aven urias, cu pereti vertiginosi si netezi de peste 30 m inaltime. Arcada pe sub care pasim pe fundul avenului, si cu care se termina de fapt tunelul subteran pe care am venit, este o a doua "poarta", de unde numele la plural de "Portile Bihorului".

Incinta ce reprezinta fundul circular al avenului are un diametru de 12 m. Apa iese din dreapta dintr-o gura joasa de galerie sapata la marginea peretelui. In mod normal galeria nu este accesibila, fiind inundata de apa. In vreme de seceta se poate patrunde intr-o galerie scunda si ingusta de circa 50 m lungime. Ea coteste la inceput la dreapta, apoi de doua ori la stanga, terminandu-se intr-o salita cu un put adanc, plin de apa. Temperatura aerului este de 9C, iar temperatura apei de 8C, ambele luate in galerie.

Portile Bihorului reprezinta un interesant caz de formare a unui aven de prabusire, cu fasonare ulterioara a peresilor prin apa de prelingere. Biospeologic, pestera este importanta prin prezenta coleopterului Pholeuon (s. str.) leptoderum janitor Jeannel, precum si a unor forme inca neidentificate de Niphargus si de turbelariate albe existente in apa subterana.

Nu exista nici o restrictie la vizitare. Nu sunt necesare mijloace de iluminare. S-ar putea sa se iveasca unele dificultati ca acces, intrucat partea inferioara a vaii se afla in perimetrul minier.

« Inapoi
Parteneri:
ecazari.ro | Cazare Arieseni | Supravirtual SRL